Php Programlama Dili Nedir?
1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilen Php programlama dili, sunucu taraflı, geniş kullanımlı ve içerisine Html gömülebilen bir programlama dilidir. Php’nin geliştirilmesi, günümüzde halen Php topluluğu tarafından sürdürülmektedir.
Php, kendisini yorumlayabilen web sunucuları aracılığı ile web sayfaları sunar. Php özgür bir yazılım dilidir ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.
Php Programlama Dili Dünyaca Ünlü Web Siteleri Tarafından Kullanılır
C++ programlama diline benzerliği ile tanınan Php, günümüzde birçok projede kullanılmaktadır. Kolay öğrenilmesi ve geliştirilmesi sayesinde Facebook, Yahoo, Wikipedia gibi dünyaca ünlü, tanınmış web siteleri tarafından da kullanılmaktadır.
Bir web projesinde hangi yazılım dilinin kullanılacağına karar verme aşamasında Php her zaman kafaları karıştıran bir programlama dili olmuştur. Php programlama dilinin en çok tercih edilme nedenlerinden biri, bu programlama dilini bilen yazılımcı sayısının fazlalığıdır. Herhangi bir projeye başlarken, projenin geleceğinde ne gibi sıkıntılarla karşılaşılacağını hesaplamak önemlidir. Bu yüzden, Php’nin iş gücü kısmında böyle bir kolaylık vardır. Hem daha fazla iş gücü bulunabilir hem de Php topluluğu tarafından devamlı güncelleştirildiğinden, gelecek vaad eder.
WordPress ve Php Programlama Dili
WordPress’de Php programlama dili ile yazılmış bir içerik yönetim sistemidir. Bu, WordPress kullanıcıları için oldukça önemli bir artıdır. Zira kullanıcılar Php’nin kolay kullanımı sayesinde, web siteleri için kendi eklentilerini veya temalarını yapabilirler. Bununla da kalmaz web siteleri için sektörel baz da geliştirmeleri de kolaylıkla yapabilirler.
E-Ticaret Yazılımları ve Php Programlama Dili
OpenCart, Magento ve PrestaShop gibi ücretsiz e-ticaret yazılımları da aynı şekilde Php kullanmaktalar. Ülkemizde de bu yazılımların geliştirmesini yapan oldukça fazla geliştirici var ve hepsi Php’nin kolay kullanımı ve devamlı güncel olması gibi meyvelerini yiyorlar diyebiliriz.
Php’nin diğer gelişmiş programlama dillerine nazaran daha az gelişmiş bir programlama dili olduğu savunulsa da, Magento gibi güçlü altyapıya sahip bir e-ticaret sisteminin Php ile yazılması, Php’nin istendiğinde ne kadar geliştirilebilir bir dil olduğunu göstermektedir.
Netice Olarak
Dünyanın en başarılı web sitelerinin altyapısında kullanılan Php programlama dili, kaliteli projelerde kullanıldığında müthiş sonuçlar veren, esnek yapısı ile hayalleri zorlayabilecek yapıya sahip bir programlama dilidir. Gelişmişliği, onu altyapı olarak benimseyen başarılı web sitelerinden kolaylıkla anlaşılabilir.