Vds, en başarılı hosting çözümlerinden biri olmakla birlikte, hosting piyasasının da en çok satan ürünlerinden biridir. Geliştirilebilir yapısı, tamamen izole şekilde çalışabilir yapısı ve kaynak paylaşımsız çalışması ile Vds sunucular, performans severlerin en büyük tercihidir. Yüksek trafik alan kurumsal web siteleri, e-ticaret siteleri, haber siteleri gibi web site sahiplerinin en çok tercih ettiği hosting çözümüdür. Vds sunucu kiralama mantıklı mı, mantıksız mı, kimin işine daha çok yarar ve kimler için gereksizdir, yazımızda bunu ele alacağız.
Vds Sunucu Nedir?
Bir fiziksel sunucunun (Dedicated Server) sanallaştırma teknolojileri ile birbirinden tamamen bağımsız ve farklı özelliklerde, donanım bakımından da hepsinin farklı olarak düzenlenebildiği küçük sunuculardır. Vds sunucular, Vps sunucuların tam aksine, kaynak kullanımı noktasında izoledirler. Yani Vds sunucular, fiziksel sunucu tarafından atanmış kaynaklarını, diğer Vds sunucular ile paylaşmazlar. Bu yönü ile Vds sunucular, Vps sunuculardan daha fazla tutulmaktadır.
Vds sunucular daha çok performansa ihtiyacı olan, içeriğinde fazla veri olan, anlık yüksek ziyaretçi sayıları ile paylaşımlı hosting ya da Vps sunucularda barınamayacak kadar fazla kaynak kullanan web site veya web siteleri için idealdir.
Bir Vds sunucunun kendi içerisinde reseller hosting gibi web site barındırma çözümlerine dönüşmesi mümkündür. Vds sunucu, yetkileri tabii ki bir fiziksel sunucu kadar fazla değildir. Fakat fiziksel sunuculara, yetki bakımından en yakın sunuculardır.
Vds sunucu kiralama için, ya birkaç web siteniz olmalı, ya çok ürün içeriği olan bir e-ticaret siteniz olmalı, ya da kaynak kullanımı, paylaşımlı hosting de barındırılamayacak kadar yüksek olan bir web siteniz olmalıdır. Bunlar haricinde, Vds sunucu kiralama gereksizdir. Eğer bir web sitesinde yavaşlama sorunu var ise, bu sorun Vds sunucuya ya da Vps sunucuya taşındığında çözülmeyebilir. Sorunun önce nereden kaynaklandığını bulmanız gerekir.
Kimler Vds Sunucu Kiralama Yapmalı?
Vds sunucular bazı çözümler için idealdir fakat her kullanıcının da bu sunuculardan kiralaması gereksizdir. Şimdi detaylı olarak neden bu sunucuları kiralamalısınız, hangi durumlarda ihtiyacınız olur veya olmaz bunu inceleyelim.
E-Ticaret Siteleri
Eğer bir e-ticaret projesi düşünüyor ve başarı istiyorsanız, projenize başlamadan önce Vds sunucu çözümlerini incelemelisiniz. Zira e-ticaret, hem web site bakımından, hem içerik bakımından, hem de ilerleyen günlerde yapılacak kampanyalar ile birlikte gelecek aşırı yükleriyle diğer web sitelerden çok ayrıdır.
- Sayfa sayıları fazladır.
- Site içindeki kullanıcı hareketliliği fazladır.
- Her ürünün belki onlarca görseli olabilir.
- Sayfa sayısı çok olduğundan, arama sonuçlarındaki başarısı daha fazla olur ve ziyaretçi sayısı, diğer web sitelerine göre her zaman daha fazladır.
Bunlar gibi onlarca sebep, e-ticaret site projelerinde, en başta düşünülmesi gereken, ileride sorun yaratabilecek değişkenlerdir.
Haber ve Blog Siteleri
Haber ve blog siteleri de, e-ticaret sitelerine benzer şekilde, çok fazla görsel içerikle doludur. Ayrıca, günün değişen zamanlarında, aşırı ziyaretçi yükü ile anlık trafik artışları olabilen web siteleridir. Bu web siteleri, yapılan haber veya paylaşımın o an ki popülerliğine bağlı olarak yüksek ziyaret alabilirler. Böyle bir durumda, web sitenizin paylaşımlı bir hosting hesabında olması, anlık olarak kapanmasına ve hosting hesabındaki diğer web sitelerini de etkilemesine sebep olur.
Yine bu web siteleri için de en iyi hosting çözümü Vds sunuculardır. İstenilen şekilde artırılıp, eksiltilebilen kaynakları ile Vds sunucular ile bu tip sıkıntıları yaşamazsınız.
Eğitim Siteleri
Videolar, sayısız görseller ve içeriklerle öğrencilerine hitap eden eğitim sitelerinin de Vds sunucuları tercih etmeleri, daha randımanlı çalışmalarını sağlayacaktır. Devamlı artan disk, ram ve işlemci kullanımları ile kullanıcılarına daha hızlı bir web site deneyimi yaşatabilirler.
Vds sunucular için daha onlarca örnek verilebilir. Önemli olan kaynak kullanımıdır. Eğer kaynak kullanımı yüksek olan bir web site projeniz var ise, kesinlikle Vds sunucu ile yayına başlamalısınız.
Kimler Vds Sunucu Kiralama Yapmamalı?
Ziyaretçisi az olan kurumsal web siteleri, az ürünle ve belli bir çevreye satış yapan e-ticaret siteleri ve belli bir takipçi kitlesine hitap eden haber veya blog sitelerinin, paylaşımlı hosting hesaplarında çalışabilmeleri mümkündür. Bu tip az ziyaret alan, disk alanı olarak küçük web sitelerinin Vds sunucu kiralama yapmalarına gerek yoktur.
Vds’in Avantajları, Dezavantajlarından Fazladır
- Vds sunucularda istenilen güvenlik duvarı yazılımı kurulabilir
- Root erişimi sayesinde, vds sunucu kullananlar, neredeyse bir fiziksel sunucu kullanıyor gibi işlem yapabilirler
- Vds sunucu üzerinde barındırılan her internet sitesi için ayrı ayrı kaynak kullanım düzenlemeleri yapılabilir
- Bir Vds kiraladığınızda, hem düşük ücret öder, hem de neredeyse bir fiziksel sunucu (dedicated server) kiralamış gibi özelliklere sahip olursunuz
- Vds’ler, Vps sunucular gibi kaynak kullanımını ortak yapmadıkları için, kaynak dalgalanmalarından asla etkilenmezler
Vds sunucunun, Vps’lerden tek eksik yanı, kiralama fiyatlarının daha yüksek olmasıdır. Yoksa Vps sunucudan daha fazla kullanışlı ve tercih edilebilecek özelliklere sahiptir.
Web Tasarım da Vds Server
Birçok web tasarım firması vds hosting seçeneğini pahalı bir çözüm gibi görse de, özellikleri bakımından aslında vds sunucular, çoklu web sitesi barındırma konusunda oldukça yetenekli sunuculardır. Özellikle kaliteli barındırma gerektiren kurumsal web siteleri gibi projelerde, vds sunucu fiyatları yüksek olsa da kullanıcılara kaliteli bir web site hızı deneyimi yaşatır.
İçerik yönetim sistemleri gibi fazla kaynak kullanımı yapan web siteleri ile çalışan Web Tasarım uzmanları için, Vds sunucular, genişletilebilir yapısı ve esnek kaynak artırım özellikleri ile daha mantıklı olabilir.
Web tasarım uzmanlarına özel vds sunucu fiyatları için YcrSOFT müşteri temsilcileri ile irtibata geçebilirsiniz.