Aynı sistem veya farklı sistemler içerisindeki, birbiri ile bağlantılı olan bilgilerin, ortak olarak depolandıkları alanlara veri tabanı denir. Veri tabanlarının özellikleri, hizmet ettikleri sisteme göre değişir. Fakat mantık hepsinde aynıdır. Plesk Panel de veri tabanı nasıl açılır? Bu yazımızda görsellerle desteklenmiş bir rehber ile sizlere bilgi vereceğiz.
Veri Tabanı Nasıl Açılır?
Bir web hosting otomasyonu olan Plesk’de, veri tabanı açmak aslında çok basittir. Plesk, yönetim paneli kolaylığı bakımından diğer web hosting otomasyonlarından daha basit bir kullanıma sahiptir. Tek yapmanız gereken, Plesk panelinizde “alan adları/alan adı” kısmına girmek. Bu menüden sonra açılan sayfanın sağında “veritabanları” linkini göreceksiniz.
Linke tıkladığınızda, aşağıda paylaştığımız görseldeki gibi bir sayfa gelecektir. Sizin hostinginiz de daha önceden veri tabanı tanımlanmamışsa, sayfa boş olarak gelecektir. Okla işaretlemiş olduğumuz “veritabanı ekle” linkine tıklayın.
Veri Tabanı Oluşturma Sayfası
Açılan sayfa, veri tabanı oluşturma sayfasıdır. Burada gireceğiniz bilgiler, web sitenizi kurarken lazım olacağından, veri tabanı adı, veri tabanı kullanıcı adı ve veri tabanı şifresini bir not defteri uygulamasına kaydetmenizi tavsiye ederiz.
Aşağıdaki görselde gördüğünüz gibi, ilk doldurmanız gereken kutucuk, “veri tabanı adı”dır. Bu alana tahmin edilmesi zor bir kelime veya iki kelimenin kısaltmasından oluşturulmuş, (anlamsız da olabilir) bir kelime girmelisiniz.
Eğer Plesk paneliniz bir Reseller hosting ise, sizden veri tabanı oluşturulacak web sitesinin ismini isteyecektir. Görseldeki gibi “ilgili site yok” alanından, veri tabanı oluşturulmak istenen sitenin domainini (Alana adı) seçin. Eğer Plesk paneliniz paylaşımlı bir hosting hesabı ise, bu seçenek siz de olmayacaktır.
Veri tabanı kullanıcı adı kısmına, veri tabanı ismi veya şifreyle alakası olmayan bir kelime veya iki kelimeden oluşan, çok uzun olmayan bir kullanıcı adı atayın. Sistemin izin verdiği karakterlerden farklı olanlarından kullanmaya çalışarak, web sitenize saldırmak isteyecek korsanlara karşı önleminizi almış olursunuz.
Şifre bölümünde, olabildiğince farklı karakter harf ve sayılardan oluşan, kırılması zor bir şifre belirleyin.
“Tamam” butonuna bastıktan sonra, Plesk panel de veri tabanınızı oluşturmuş olacaksınız.
Veri Tabanı Güvenliği
Veri tabanları, web sitelerinin en hassas alanlarıdır. Tüm bilgilerin depolandığı veri tabanları, internet korsanlarının ilk saldırdıkları alanlardandır. Bu yüzden, veri tabanı güvenliği noktasında, çok dikkatli olmalısınız. Web site veri tabanı oluşturulurken, kullanıcı isimlerinin, veri tabanları adlarının ve şifrelerin bulunabilir ve kolay olması nedeniyle, birçok web sitesi saldırıya uğramaktadır. Yedeği alınmamış bir web sitesinin veri tabanının zarar görmesi sonucunda, söz konusu web sitesini tekrar çalışır hale getirmek oldukça zordur. Hatta bazı durumlarda imkansızdır da diyebiliriz.
Bu sebeplerden ötürü, web sitenizin tam yedeğini devamlı almanızı tavsiye ederiz. Eğer bir Plesk Panel kullanıcısı iseniz, devamlı artımlı yedek almanızı tavsiye ederiz. Plesk Artımlı yedek nedir merak ediyorsanız, ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.