Cdn Nedir?
“Content Devivery Network” olan CDN, Türkçe karşılığı olarak “İçerik dağıtım ağı” anlamını taşımaktadır. İnternet üzerinde, birçok veri merkezinde bulunan, tüm dünyaya yayılmış ve çok büyük bir sunucu ağıdır. Bu öyle büyüktür ki, son yıllarda Cdn kullanımına bağlı internet kullanımı daha da hızlanmış ve uzak ülkeler arası internet Cdn sayesinde daha hızlı bir hale gelmiştir. Şimdi gelin Cdn nedir daha detaylı bakalım.
Cdn’nin ilk ve en önemli amacı, son kullanıcıya en hızlı şekilde istediği bilgiyi sunmaktır.
Cdn Ne İçin Kullanılır?
Uzak sunuculardaki web sitelerinin, kullanıcıya en yakın bölgedeki Cdn sunucusundan gösterilmesi ve kullanıcıya daha hızlı bir deneyim yaşatılması. İnternetin her geçen gün daha da hayatımızın içine girmesiyle, ondan daha çok performans ister hale geldik. Artık web sitelerinin, özellikle e-ticaret yapanların en büyük sorunu, hız düşüşleri yüzünden kaybedilen müşteriler ve dolayısıyla kazançlar.
Hiçbir e-ticaret sitesinin hız yüzünden müşteri kaybetmeye tahammülü yok. Hele ki sunucu yüzünden. Bu sebeplerden dolayı, Cdn bugüne kadar geliştirilmiş en akıllıca, en basit ve en ucuz çözüm olarak karşımızda duruyor. Bölgesel çalışan web siteleri için pek bir anlam ifade etmese de, global yani dünyaya mal veya hizmet satan bir web sitesi için, Cdn oldukça önemli.
Cdn kullanımı günümüzde her geçen gün artmakta. Cdn kullanımını sadece yavaş sunucu sorunları ile sınırlandırmak yanlış olur tabi. Cdn’ler web sitelerine yapılan saldırılardan tutun, yüksek trafik sonucu firmalara yük olan maliyetlere kadar birçok konuda, kullanıcılarına oldukça kazanç sağlamayı hedeflemekte.
Ama tüm bu yan hedeflemelerden önce, yukarıda da bahsettiğimiz gibi Cdn’nin ilk amacı, son kullanıcıya daha hızlı ve keyifli bir web site deneyimi yaşatmak.
Basit bir örnek verecek olursak, Türkiye lokasyonunda bir bilgisayardan, Amerika merkezli yayın yapan bir e-ticaret sitesine girdiğinizde, aradaki mesafe yüzünden muhakkak yavaşlamalarla karşılaşabilirsiniz. Lakin bu e-ticaret sitesi Cdn kullanıyor, Türkiye veya Türkiye’ye yakın bir lokasyonda Cdn sunucusundan size yanıt verebiliyorsa, sanki Türkiye merkezli yayın yapan bir e-ticaret sitesinde geziyor gibi hızlı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Günümüzde zaman en önemli kavramlardan biri ve Cdn bu zamanı en iyi şekilde optimize etmenize olanak sağlayan sistemlerden biri. 1 saniyeden kısa bir gecikmenin bile müşteri memnuniyetinde yaklaşık %18 gibi yüksek bir düşüşe sebep olduğunu biliyor muydunuz?
Cdn Faydaları Nedir?
Cdn yani içerik dağıtım ağı kullanmanın faydaları her işletmeye veya web sitesine göre değişebilir fakat aşağıda sıralayacağımız maddeler, neredeyse ortak faydalardır diyebiliriz.
- Cdn’ler, web sitelerinin yüklenme sürelerini iyileştirirler. Yakın bir lokasyondaki Cdn sunucusu kullanılarak, ziyaretçilere daha yakın bir sunucudan veri dağıtılmış olur ve dolayısıyla daha fazla hız elde edilir. İnternet kullanıcıları, yukarıda da bahsettiğimiz gibi zaman ile ilgili çoğunlukla takıntılı davrandıklarından, Cdn kullanımı, web sitelerindeki oturum sürelerini de artırır. Dolayısıyla da bu oturum süreleri web sitelerinin seo başarısı için oldukça yüksek puanlar elde etmesine sebep olur.
- Trafik maliyetlerinden doğan yüksek maliyetlerin düşürülmesi Cdn kullanımı için en büyük artıdır. Özellikle e-ticaret siteleri gibi çok sayfalı ve yüksek ziyaretçili web siteleri için trafik bant genişlikleri aşırı fazladır ve Cdn ile bu yük en minimuma indirilmiş olur. Diğer bir deyişle Cdn’ler aslında web sitelerimize kurduğumuz önbellek eklentilerine benzer şekilde çalışırlar ve ana sunucu üzerindeki yükü olabildiğince alırlar. Bu sayede hem ana sunucumuzun kaynakları düşmez, hem de yakın coğrafyadaki kullanıcılar bundan pozitif olarak etkilenirler. Yani Cdn kullanımı ile aslında bir taşla iki kuş vurursunuz. Uzak kullanıcınıza da hızlı hizmet verirken, bu sebepten dolayı yakın kullanıcınıza da ana sunucunuz yorulmayacağı için hızlı web hizmeti vermiş olursunuz.
- Kullanılan yazılımlardaki anlık sorunları Cdn’ler ile kolayca göğüsleyebilirsiniz. Her yazılımın kendine göre zayıf noktası bulunur ve belli zamanlarda sorunlar çıkartabilir. Bu gibi sorunların yaşandığı zamanlarda da Cdn’ler devrede olduğundan, kullanıcılarınıza ana sunucunuzdaki web siteniz çalışmasa bile, önbelleğe alınmış kopyaları gösterilir ve uptime süreniz neredeyse %100 olmuş olur. Böyle bir oran dünya üzerindeki gerçek sunucuların hiçbirinde halen maalesef yok. Uptime oranları, bir web sitesinin devamlı çalışma süresidir ve Cdn’ler ile bu süre neredeyse sıfır kayıplıdır.
- Cdn’ler, internet korsanlarının da korkulu rüyasıdır. Ddos saldırıları yani korsan saldırılara karşı da Cdn’ler bir maske görevi görür ve gerçek sunucuları saldırılardan korumuş olur. Cdn kullanan birçok saldırıya uğramış web sitesinin, saldırı şikayetleri büyük oranda düşmüş ve her ne olursa olsun bu kullanıcı üzerinde olumlu etkilere sebep olmuştur.
Cdn Kullanımı ve Seo İçin Önemi Nedir?
Bir önceki konuda, Cdn’nin seo üzerindeki etkisine kısaca değinmiş olsak da, Cdn’nin seo üzerindeki etkisi bir cümle ile bitmez tabii ki. Arama motorlarının, bir web sitesinin seo değerini belirlerken ilk dikkat ettikleri husus, web site hızıdır. Eğer web siteniz arama motorlarının sınırlarındaki hızlardan daha düşükse, web sitenizin seo kalitesi ne olursa olsun, belli bir düzeyden sonra başarı beklemeniz hatadır. Öncelikle web sitenizdeki hız sorununu çözmeli ve sonra diğer seo maddeleri ile yolunuza devam etmelisiniz.
Günümüzde kullanılan web sitelerinin birçoğu artık içerik yönetim sistemi dediğimiz, WordPress, Joomla veya OpenCart ya da Magento gibi ücretsiz yazılımlar. Bu ücretsiz yazılımlara eklenebilen önbellek eklentileri olsun, web sitenizi hızlandıracak diğer eklentiler olsun, hız konusunda yapabileceğiniz birçok şey tabii ki var. Fakat bunlar artık yeterli değil ve rakipleriniz, özellikle büyük rakipleriniz, internette daha hızlı olmak için Cdn kullanıyor ve seo konusunda da bu yüzden hep daha başarılılar. Cdn’nin seo üzerine kesinlikle etkisi var ve hizmet almaya başladıktan sonra zaten bunu kullanıcı düzeyinde de fark etmemeniz imkansız.
Tabi seo zincirleme bir çalışmanın ürünü. Bomboş içerikli bir web sitesi ile seo başarısı için Cdn hizmetine geçmek de, sizi arama motorlarında seo başarısına taşımayacaktır. İçi dolu dolu, kullanıcılara gerçekten bilgi veren ve daima güncel bir web siteniz varsa ve global düzeyde çalışıyorsanız ve hala Cdn kullanmıyorsanız, geç kalmış olabilirsiniz.
Cdn hizmeti ücretsiz veren global firmalar var ve bu firmaların uygun fiyatlı Cdn planları da mevcut. Gelecekte alınacak başarılar ile karşılaştırıldığında, Cdn’ye ayrılacak bütçenin hiçbir işletmenin gözüne batmaması kanaatindeyiz.
Netice Olarak
Özellikle global yani dünyaya mal veya hizmet satan web siteleri, e-ticaret siteleri için Cdn kullanımı çok önemli. Tek bir sunucudan yayın yapmak yerine, kullanıcıya en yakın sunucudan anlık cevap verme fikri hem hız konusunda web sitenize performans katacak hem de müşteri düzeyinde süper bir kullanıcı deneyimi sağlayacaktır.