Google PageSpeed Insights Nedir?
Web sitelerinin performans optimizasyonlarında düzenleme yapabilmeleri için Google tarafından geliştirilmiş, tamamen ücretsiz bir araçtır. Google PageSpeed ile tüm kullanıcılar çok basit bir şekilde web sitelerini teste tabi tutabilir ve neler eksik görüp, düzenleme yapabilir.
İnternet siteleri açısından hız her zaman bir sorundu. Fakat teknolojinin ilerlemesi ve cihazlardaki değişimler hatta farklı cihazların üretilmesi, artık web siteleri için hızın olmazsa olmaz bir niteliğe dönmesine sebep oldu. Özellikle mobil cihazların üretimi ve yaygınlaşması ile azalan masaüstü bilgisayar kullanımı ile web siteleri farklı bir cihaza daha hitap etmek zorunda kaldı. Zira mobil cihazlar, masaüstü cihazlar kadar güçlü cihazlar değildi.
Bu bağlamda, web siteleri açısından bir milatta diyebiliriz. Mobil cihazlar aslında web siteleri için bir dönüm noktası oldu. Artık tüm web siteler responsive olmak zorundaydı ve olabildiğince mobil cihazlara uyum sağlamalıydı. Bu uyuma hız da dahildi. Çünkü web tasarım aşamaları masaüstü bilgisayarlara göre inşa edilen web siteleri sorun çıkartmaktaydı.
Google PageSpeed ve Mobil Uyumluluk
Mobil cihazlar hayatımıza çok kısa süre önce girmiş olsa da, değişim çok hızlı olmak zorundaydı. Değişime ayak uyduramayan ve responsive olmayan hala web siteleri olsa da, bu web sitelerinin artık arama motorlarında başarılı olma ihtimalleri sıfır. Google pagespeed aracı da, web sitesi geliştirici ve sahiplerine bu konuda en iyi ışığı yakan araç aslında.
Bu araç kısaca şunu diyor;
Web sitesiniz hızlı değilse, Google üzerinde ne seo performansında başarılı olabilirsiniz ne de diğer konularda.
Haliyle mobil uyumlu olmayan web siteleri de hız konusunda mobil uyumlu olanlara göre oldukça geride kalıyorlar. Çünkü arama motorlarında seo başarısının ilk maddesi hız. Yazımızın devamında, web sitenizin seo performansı ile hızının alakasını da anlatmaya çalışacağız.
Google PageSpeed Web Site Üzerinde Neleri Test Ediyor?
Google’ın bu hız test aracı aslında web sitenizde her şeyi test ediyor diyebiliriz. Hız konusunda web sitenizin performansını düşüren tüm öğeleri filtreleri sayesinde tespit ediyor ve size bunları isimleri ile birlikte, detaylı bir şekilde veriyor. Zaten aracın en kullanışlı yanı da bu. Örneğin, web sitenizin ana sayfasında büyük boyutlu bir slider var ve içerisinde 5 adet resim var. Bu 5 adet resimden bir tanesi boyut olarak çok büyük ve web sitenizin yüklenme hızını geciktiriyor ama diğer dördünde hıza müdahale yok. İşte Google PageSpeed aracı o görseli, filtresi sayesinde yakalıyor ve size uzantı adı yani dosya adı ile birlikte veriyor. Mükemmel değil mi?
Google PageSpeed’in test ettiği bazı nitelikler;
- Css Optimizasyonları
- JavaScript Optimizasyonları
- Görsel Optimizasyonları
- Html Optimizasyonları
Eğer web siteniz bu ana başlıklar içerisindeki niteliklerde başarılı değilse, muhtemelen düşük not alacaktır. Mesela bir içerik yönetim sistemi kullanıyorsunuz diyelim. Tema veya şablonunu senelerdir hiç güncellemediniz ve olduğu gibi duruyor. Muhtemelen web siteniz bu testten kalacaktır. Zira artık tema yapımcıları da her güncellemelerinde, web sitelerinin hızına etki etmemesi açısından yazılımlarında optimizasyona gidiyorlar.
İşte bu sebeplerden ki daima güncel yazılımlar kullanılmalı ve içerik yönetim sistemi gibi yani WordPress veya Joomla gibi gelişmiş yazılımlar kullanılsa bile güncellemelerin devamlı yapılması gereklidir. Web sitenizde bir sorun olmayabilir. Fakat arama motorları açısından bu tam böyle değil. Arama motorları daima kullanıcı deneyimini artıran web sitelerini bulmaya çalışır ve eğer web siteniz bu özelliklere uymuyorsa, başarı konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
Google PageSpeed Nasıl Kullanılır?
Google’ın geleneksel “en kolay” araçlarından biridir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Google kullanıcılarına her zaman en kolay ve hızlı deneyimi sunmayı amaçlayan bir sistemdir. Sizin de web siteniz bu mantıkta olmalı ve görsellerle doldurulmuş, yavaş, kullanıcıyı yoran ve amaç dışında tasarlanmış web sitelerden vazgeçmelisiniz.
Kullanımı oldukça basit olan bu aracın sayfasını ziyaret ediyorsunuz. Web sitenizin url’sini giriyor ve “analiz et” düğmesine basıyorsunuz. İşte hepsi bu kadar. Saniyeler içerisinde en detaylı rapor, web sitenizin tüm sorunlarını tespit eden ekran karşınıza geliyor.
Google PageSpeed Kötü Not Verirse Ne Yapmalıyım?
Google PageSpeed, web siteler üzerinde çok detaylı bir araştırma yaptığından, birçok web sitesi bu araç gözünde sınıfta kalabiliyor. Ama hemen pes etmeyin. Bunlar çok basit ve halledilebilir sorunlar olabilir.
- Web siteniz kaç senelik?
- Hangi yazılım kullanılmış?
- Slider var mı?
- Ana sayfa üzerinde çok görsel bulunuyor mu?
- Responsive mi?
- Cms (İçerik yönetim sistemi) ise tema veya şablonu güncel mi?
- Sisteminizde kaç tane eklenti kullanıyorsunuz?
- Hosting hizmeti aldığınız hesap paylaşımlı mı?
Sorular uzar gider ve sayfa hızı ile alakalı tüm detayları yazmaya kalksak belki yüzlerce madde olur. Bu sebepten, web sitenizde çıkan sorunlara göre, eğer yazılımdan anlamıyorsanız ve yazılımsal sorunlarsa, bir uzmana danışmanızda fayda vardır. Fakat sadece görsellerle alakalı sorunlar gözüküyorsa, işiniz daha kolay. Özellikle ana sayfa üzerindeki görsellerinizi düzenlemeniz gerekmekte. Görsel düzenleme konusuna ise yazının devamında değineceğiz.
Eğer araç ile web sitenizi test ettiğinizde, yazılımsal sorunlar tespit ediliyorsa, YcrSOFT yazılım destek uzmanları ile görüşebilir ve web siteniz hakkında detaylı bir çalışma yapabilirsiniz.
Google PageSpeed ve Seo İle Alakası
Seo (Arama motoru optimizasyonu) çok detaylı bir konu ve bu konu içerisinde web site hızı da var. Web site hızının direkt olarak seo performansı üzerine etkisi olmasa da, dolaylı yollardan web sitelerinin, arama motorlarında çöküşüne bile neden olabiliyor.
Neden web siteniz hızlı olmalı?
Zaman çok değerli ve hiçbir kullanıcı, değerli zamanını yavaş, atıl, çalışmayan bir web sitesi ile harcamak istemez. Kullanıcılar şöyle düşünebilir mi?
Bu web sitesi böyle yavaş ve teknolojiden bir haber ise bu web sitesine bağlı işletme acaba ne durumdadır?
Böyle bir soruyu kullanıcılarınıza sordurtmak istemezsiniz öyle değil mi? Her web sitesi sahibi, web sitesinin en kaliteli ve en gösterişli site olmasını ister. Evet bazı kullanıcılar için itiraf etmeliyiz ki görsellik çok önemli. Fakat bu her kullanıcı için böyle değil. Bu durumda orta bir yol bulmalıyız. İnternet sitelerini optimize ederken, özellikle web tasarım aşamasında çok orta yollu bir çalışma yapmak zorundayız.
Bir web sitesinin kaliteli görünebilmesi için, o web sitesinde yüksek çözünürlüklü fotoğraflar kullanmak zorunda değilsiniz. İşte bu tip bir yanlış, web sitenizin arama motorlarındaki performansını yarı yarıya düşürür ve seo kalitesi de olabildiğince kötü etkilenir.
Görsel konusu çok önemli. Eğer Google’ın istediği kriterlerde görseller kullanmıyorsanız, işiniz çok zor demektir. Google, artık web sitelerinde daha düşük boyutlu görseller kullanılmasını istiyor. Jpeg-Jpg-Png gibi yüksek dosya boyutu olan görselleri web sitelerimizden kaldırmamızı ve yerine, yeni nesi WebP görseller kullanmamızı istiyor.
Bir webP görsel, aynı boyutlardaki Jpeg görselden, boyut olarak neredeyse yarı yarıya daha küçüktür. Ama kalite farkı yoktur ve asla kaliteden ödün vermemiş olursunuz. Çok yeni bir resim formatı ve artık neredeyse tüm tarayıcılarda kullanımı mümkün olmaya başladı.
Böyle bir durumda, web siteniz içerisinde çok aşırı büyük resimler varsa ve bunları WebP ile değiştirmek istiyorsanız işiniz kolay değil. Herhangi bir içerik yönetim sistemi kullanıyor olsanızda, bu konu ile alakalı eklentiler var ama çok aşırı sayıda olan görseller için bile bu eklentiler bir işe yaramıyor hatta yazılımlara zarar verebiliyor.
Bu sorunun çözüm yolu yazılım bilgisi gerektiriyor ve sunucu üzerinden yapılması daha uygun oluyor. Eğer yazılım bilginiz yok ise bu çalışmaya hiç karışmamanız ve uzmanına danışmanız, web siteniz adına daha iyi olacaktır.
Google PageSpeed Yeni Bir Dönemin Başlangıcı
Google bu araçla, kısacası “hızlı değilseniz başarılı olmanız imkansız” diyor. Bu gerçek mi? Maalesef gerçek ve hızlı olamayan web sitelerinin seo performanslarının diğerlerine göre daha düşük olduğu ortada.
Google PageSpeed ile aslında yeni bir dönem başladı. Artık web siteleri görselliğe değil hıza önem vermek zorunda.
Bir web sitesi tasarlanırken, geçmişte “en iyi görseller” ile hazırlanırken, artık “en düşük dosya boyutlu görseller” ile hazırlanacak. Hatta görsel kullanmayan web siteleri gelecekte daha başarılı bile olabilecek. Görsel kullanmayan veya az kullanan web sitelerine en iyi örnek WikiPedia’dır. WikiPedia içerisinde resim bulmanız çok zordur ve bulsanız da çok küçük boyutludur. Amaç hızlı kullanıcı deneyimidir ve WikiPedia sayfa hızları da ortadadır.
Web tasarım konusunda, tasarımcılar artık eski fikirlerini gözden geçirmek zorundalar. Aşırı büyük görseller içeren, çok renkli, karışık stil dosyalı ve aşırı derece de javascript kullanılmış web sitelerinin Google nezdinde çok şansı yok.
Netice Olarak
Arama motorlarında başarı aslında basit ve bilgi dolu bir web sitesi kadar kolay. Google’ın da tam istediği bu. Google PageSpeed aracı ile istenen, basit, bilgi dolu, kullanıcıyı yormayan ve hızlı web siteleri.
Web siteniz bu özelliklerde değilse ve Google’ın bu ücretsiz aracında kötü not alıyorsa, onu hemen gözden geçirmeli ve optimize etmelisiniz. Optimize sonrasında alacağınız seo başarılarını düşünerek web sitenizi en iyi şekilde yapılandırmanızı tavsiye ederiz. Konu hakkında uzman desteğine ihtiyacınız olursa, özellikle WordPress destek hattı üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.