Url Ne Demek?
Alan adı ve alan adından sonra gelen, web sitemizin farklı kaynak dosyalarının isimlerini içeren, tamamen İngilizce olması gereken (Seo açısından) bir adres şeklidir. Açılımı, “Uniform Resource Locator” (Türkçe olarak, Tek Düzen Kaynak Bulucu anlamına gelir) anlamına gelmektedir. 1994 yılında Tim Berners Lee tarafından oluşturulan Url, Unix dosya yol referansı esası ile çalışır. Url’nin geçmişi bu şekilde. Şimdi Url ne demek daha detaylı görelim.
Url Amacı Nedir?
Kullanıcıların, karışık ip numaralar içeren ip adresleri ile web site bulmalarının güç olması sonucunda harflerle maskelenen alan adlarının, devamına eklenen dosya isimleri ile birlikte, daha kolay bir internet deneyimi amaçlanmıştır. Nasıl ki bir alan adı, herhangi bir web sitesinin adresiyse, alan adından sonra “/” ile ayrılmış diğer tüm dosya isimleri de, o web sitesinin diğer sayfalarının adresleridir.
Url’ler web sitelerinin yazılımlarına göre değişse de mantık aynıdır. Bazı yazılımlarda url, sistem tarafından otomatik oluşturulurken, bazı yazılımlarda url’ler el ile girilmektedir.
Url yapısının düzgün olması, bir internet sitesi başarısı açısından büyük önem arz etmektedir. Fakat başarı da düzgün oluşturulmuş bir seo yapısı tek başına elbette ki yetmez.
Url ve Arama Motoru Optimizasyonu
Url çalışması düzgün olan bir web sitesi, aynı zamanda seo uyumlu url yapısına sahip demektir. Arama motorlarının seo kriterlerinden bir tanesi olan başlığa ve içeriğe göre oluşturulmuş url ile web sitelerinin seo kalitesi de doğrudan bağlantılıdır.
Karışık olmayan, Türkçe karakter ve sembol içermeyen url’ler, kullanıcılara da güven verir. Ne olduğu belli olmayan, yani içeriğin en azından ne olduğu ile alaklı bilgi vermeyen url yapıları, kullanıcılar tarafından güvensiz olarak algılanmaktadır.
Bir url’nin seo uyumlu olması bir kenara, akılda kalabilmesi, uzun olmaması, kullanıcıların bu url’leri paylaşırken yaşayacakları deneyimleri çok önemlidir. Düzgün yapıda oluşturulan url’ler ile tüm bu handikaplardan kurtulmuş olur hem de arama motoru kriterlerinde url oluşturmuş olursunuz.