WordPress 5.7 Sürümü
Dünyanın en gelişmiş içerik yönetim sistemi WordPress, 2021 yılının ilk güncellemesini Esperanza ismi ile duyurdu. 5.7 kodlu bu güncelleme birçok yeniliğe sahip. 5.6 güncellemesinden çok kısa bir süre sonra yayınlanması da, tema ve eklenti yapımcıları için hatta web site sahipleri için sıkıntılar yaratabiliyor. Bu yazımızda WordPress 5.7 sürümü Esperanza ile neler yenilendi gelin inceleyelim.
Her yazılım güncellemesinde bir ünlünün ismi ile sürüm yayınlayan WordPress, bu güncellemesinde de dünyaca ünlü müzisyen Esperanza Spalding’in adıyla öne çıktı.
WordPress 5.7 Sürümü Özellikleri Neler?
WordPress ile web site sahipleri daha fazla yerde yazı boyutu büyütme imkanı bulabilecekler. Gutenberg editör içerisinde başlıklardan bağımsız olarak belli bir yazı bölümünün yazı boyutunu istedikleri ölçüde değiştirebilmeleri mümkün oldu.
Bu özellik sayesinde artık farklı bir ekrandan bu değişikliği yapmak için sayfa terk etmeye gerek kalmadı.
Sisteme yeniden kullanılabilir bloklarda eklendi. Bu blokların kullanımını, yazınızı güncelledikten sonra devamlı kullanabilirsiniz.
Editöre gelen en büyük yeniliklerden bir tanesi ise ekleyici sürükle bırak özelliği oldu. Blokları istenilen yere sürükle bırak yöntemi ile eklemeniz artık mümkün. Sürükle bırak yöntemi artık birçok gelişmiş WordPress tema düzenleyicisinde zaten mevcut. Fakat bunun WordPress’in kendi editöründe olması da kullanıcılar açısından çok faydalı oldu. Zira tüm kullanıcılar WordPress’den bağımsız bir tema hizmeti almıyorlar.
Düğme bloklarına da yenilikler getirildi. Artık WordPress 5.7 güncellemesi sonrasında web sitenizde, herhangi bir yazınıza düğmeleri dikey veya yatay yönlerde ekleyebileceksiniz.
WordPress 5.7 Güncellemesi ve Https Yeniliği
Web sitelerinde ssl sertifikasına geçmek her zaman sorun olmuştur. WordPress gibi içerik yönetim sistemlerinde de bu sorun tüm kullanıcıları uzun süre meşgul etti. Hatta eklenti yapımcıları, bu sorunlar için eklenti bile geliştirdi ve ssl sertifikası olmayan web sitelerin, ssl sertifikası alması sonucu oluşan hataları kapatmasına yardımcı oldular.
Fakat bu tip eklentilere artık gerek kalmadı. WordPress 5.7 güncellemesi ile http ve https arası geçişleri çok basitleştirdi ve istenen anda web sitelerinin tek tıkla, web sitenin tüm urllerinin veri tabanında https olmasını sağladı.
Teknoloji gün geçtikçe gelişiyor ve WordPress de kuşkusuz buna ayak uydurmak için geliştiriliyor. Yalnız son yıllardaki WordPress güncellemeleri bize, çok yakın gelecekte WordPress’in daha akıllı ve kullanıcı deneyimi yüksek bir yazılım olacağını göstermesi çok ilgi çekici.
WordPress 5.7 Güncellemesini Yapmadan Önce
Eğer web sitenizin WordPress sürümü eskiyse ve uzun zamandır sürüm güncellemesi yapmadıysanız, çok dikkatli güncelleme yapmanızda yarar var.
Zira dikkatsiz yapılan WordPress güncellemeleri sonucunda geri dönülemez sonuçlar ile karşılaşmak mümkündür. Güncelleme yapmadan önce muhakkak, web sitenizin tam yedeğini sunucunuzda almanız ve bu yedeği birkaç yerde barındırmanızı tavsiye ederiz. Tabi WordPress güncellemesine başlamadan önce, kullandığınız tema veya eklentilerinde WordPress’in son güncellemesi için düzeltme yayınladıklarından emin olmanızı tavsiye ederiz. Eğer WordPress yazılım güncelleme yapar ve temanız veya eklentileriniz eski kalırsa, sistemde arızalar olacak ve web siteniz gerektiği gibi düzgün çalışmayacaktır.
Çoğu tema ve eklenti yapımcısı, WordPress güncellemeleri sonrasında belli bir zaman geliştirme yaparlar ve bu geliştirme süresi içerisinde sizin bu geliştirmeleri takipte kalmanızı isteyebilirler. Yani WordPress güncellemesi yayınladığı an yeni tema ve eklenti sürümlerini sisteme yüklemeniz mümkün değildir.
Bu süre risklidir. Çünkü sürümü eski tema ve eklentiler bulunan web siteleri her zaman saldırıya açıklardır. Zaten WordPress’in yaptığı çoğu geliştirme içerisinde de güvenlik eklemeleri yapılmaktadır. WordPress 5.7 güncellemesi ile de sisteme bazı güvenlik eklemeleri getirilmiştir.
Netice Olarak
Yapılan değişikliklerin daha çok blog yazan kullanıcıların işine yarayacağı kesin. Çünkü tüm değişiklikler neredeyse editör içerisinde. Bu da bize WordPress’in ilk yayına alındığındaki amacını hatırlatıyor. WordPress bir blog platformudur ve bunu daha da geliştirmek için çalışmalarına halen devam etmektedir.
Web sitenizin güncelleme işlemleri için profesyonel desteğe ihtiyacınız mı var?
WordPress destek hattı ile bize ulaşın, sorunlarınızı çok kısa sürelerde, en uygun fiyatlarla, kurumsal hizmet anlayışımızla çözelim.