WordPress Kategori Ekleme
Kategoriler web sitelerinin, kullanıcılar için daha kullanılabilir olması amacı ile kullanılan, web siteleri konu başlıklarına bölmemize yarayan özel sayfalardır. Her kategori, kendi url’sine sahiptir. Kategoriler, altlarında onlarca belki de yüzlerce alt kategori barındırabilirler. Kategori düzenlemesi profesyonelce yapılmış web sitelerinin, arama motorlarındaki başarısı da oldukça yüksek olmaktadır. Zira kategoriler, hem web sitelerin kullanıcı deneyimini artırmakta, hem de web sitesinde, konuların detaylandırılmasına, ürün ve hizmetlerin ayrılmasıyla birlikte gruplar halinde kullanıcılara sunulmasını sağlamaktadır. Bu kılavuzda, kategorilere, diğer tüm içerik sistemlerinden daha çok yer veren WordPress’de, kategori esnekliğini ve seo eklentileri ile nasıl geliştirilebileceğini anlatacağız. WordPress kategori ekleme ve ilgili her detayını bulabileceğiniz bu kılavuzumuz ile web sitenizde, kategorileri çok daha etkili kullanabileceksiniz.
Başlarken
Bu WordPress kılavuzu, 5.4.1 sürümü baz alınarak hazırlanmış olup, herhangi bir tema ve eklenti eklenmeden anlatılmıştır. WordPress web sitenize ekleyeceğiniz tema ve eklentiler ile kılavuzumuzdan bağımsız ayarlar ortaya çıkabilir.
WordPress Kategoriler
WordPress’de, yazılar, sayfalar ve temalar ile gelen portfolyo gibi ek içerik ekleme yapıları da aynı kategori ekleme ve ayar sayfasını kullanmaktadır. Bu sebepten, kategori ekleme ve içerik düzenleme daima aynı şekilde yapılmaktadır. Fakat kategori açılan içerik yapısına göre, kategorinin url’si önüne eklemeler sistem tarafından ek olarak otomatik şekilde getirilebilmektedir. Örnek olarak;
“www.websiteniz.com/portfoliocategories/ornekkategori” şeklinde.
Kategorilerdeki bu ön eki değiştirmek ve düzenlemek için web sitenizin yönetim paneli, ayarlar kısmından birkaç değişiklik yapmanız gerekecektir. WordPress’in orijinal kategori ön ekini de bulabileceğiniz bu ayar sayfasına, sisteme sonradan eklenecek tüm içerik düzenleme eklentilerinin de url ayarları yansıyacaktır.
Yönetim paneli sol menüsünden “Ayarlar>Kalıcı Bağlantılar” sekmesine gidiyoruz.
Bu bölümden kategori url ön ekini istediğiniz şekilde değiştirmeniz mümkündür.
Web sitenizde içerikler girmeden önce bir kategori düzeni oluşturmalısınız. Bu kategori düzenine göre, eklediğiniz tüm içerikler web sitenizde daha bulunabilir bir şekilde yayınlanabilecektir. Bu yüzden, web sitenizin tasarım aşamasından hemen sonra yapmanız gereken ilk iş kategori eklemektir. Kategoriler elbette sonradan da eklenebilir. Fakat yüzlerce, binlerce içerikli bir web sitesi oluşturacaklar için kategorilerin önceden hazırlanması, iş sırasına göre önemli olacaktır.
WordPress Kategori Oluşturma
Yukarıda da belirttiğimiz gibi her içerik giriş yani yazılar, sayfalar veya portfolyolar kısmının kategori ayar sayfası kendi içindedir. O yüzden bu ayrımı yapmanız gerekiyor. Biz “Yazı” bölümündeki kategoriler ile işe başlıyoruz.
WordPress kategori ekleme, bir kategori ismi, kategori url’si ve kategorinin bir kategoriye bağlı bulunup bulmayacağını seçmekten ibaret. Tabi tanım bölümü de önemli. Tanım bölümünü eğer doldurursanız, kategori sayfasına giren müşterileriniz, kategori hakkında kısa bir yazı ile karşılanmış olur ve kategorinin hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilir. Kategoriler ne kadar kısa kelimelerden oluşursa, o kadar faydalı olacaktır. Zira uzun kategori isimleri, hem menülerinizde okunma sıkıntısı yaratacak hem de kullanıcı deneyimi yüzünden karışık olacaktır.
Özellikle ana kategorilerin, alt kategorilerini çok kısa ve öz bir kelime ile anlatmasına özen göstermelisiniz.
Kategori url’si de, kategori ismi ile aynı olmalıdır. Eğer kategori isminiz birden fazla kelime içeriyorsa, araya “-“ işareti koyarak, kelimeleri ayırmalısınız. Bu konu hakkında, Seo uyumlu url nasıl olur, konulu makalemizden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Eğer Bir seo eklentisi kullanmıyorsanız, kategorilerin de seo uyumlu olabileceğini unutmayın. Bu sebeple, her kategoriniz için, seo uyumlu bir başlık, seo uyumlu url, seo uyumlu bir tanım yazmanız gerekir. Kategori tanımı bölümüne, en az 250 kelime uzunluğunda, seo kriterlerine uyan bir makale yazmanız ve kategorinin neleri kapsadığını hangi alt kategorilerde çalıştığını, kullanıcılarınıza anlatmanız gerekir.
Eğer, kategorilerinizin tamamıyla seo uyumlu olmalarını istiyorsanız, yapmanız gereken, Yoast seo eklentisini WordPress eklentiler kısmından eklemek olacaktır. Yoast seo, otomatik olarak kategori ekleme sayfanızda da sizi seo konusunda yönlendirerek, yapmanız gerekenleri net bir şekilde anlatacaktır. Yoast seo eklentisi ile kategorilerinize meta açıklama da ekleyebileceğiniz için, eklentiyi sisteminize dahil etmenizi şiddetle önermekteyiz. Meta açıklaması nedir? Merak ediyorsanız, detaylı makalemizi okuyabilir, meta açıklama hakkında daha net bilgi sahibi olabilirsiniz.
WordPress Kategorilerin Alt Kategori Olarak Atanması
WordPress’de bir kategorinin, alt kategori olarak eklenmesi çok basittir. Yine aynı sayfa üzerinden, “Ebeveyn kategori” kısmından, önceden eklediğiniz bir kategoriyi, ilgili kategorinize, üst kategori olarak seçebilirsiniz. Bu seçimi birden fazla kategori için gerçekleştirmeniz mümkündür. Yani ana kategoriler için alt bir sınır bulunmamaktadır. Herhangi bir kategoriye bağlı alt kategoriler için de onlara bağlı alt kategoriler oluşturarak, WordPress kategori ağacınızı genişletmeniz mümkündür.
WordPress Kategorilerin Yazı veya Sayfalara Atanması
WordPress’de, kategorilerin, herhangi bir yazı veya sayfaya atanması standarttır. İçerik oluşturma sayfanızın sağ kısmında, kategorileriniz liste halinde gelmektedir. Buradan, içeriğinizin hangi kategoride olmasını istiyorsanız seçip kaydetmelisiniz. Bu seçim alanında birden fazla kategori seçimi yapabilirsiniz. Yani bir içeriğin hem alt kategori de, hem de onun ana kategorisinde yayınlanması mümkün olmaktadır. WooCommerce e-ticaret eklentisi kurulu WordPress siteler için de kategori seçimi aynı yerden olmaktadır. Her ürün için ayrı kategoriyi, ürünlerin kendi düzenleme sayfalarından seçebilirsiniz.
Kategorilerin Menülere Eklenmesi
WordPress için kategori oluşturmak ve bu kategorileri istenilen menü konumlarında göstermek ilk başta, acemi kullanıcılar için zor gibi görünebilir. Fakat WordPress menü ekleme kılavuzumuz ile çok basit bir şekilde, oluşturduğunuz kategorileri, birer menü haline getirebilir ve web sitenizin istediğiniz tüm menü bölümlerinde gösterebilirsiniz. Tema ve temaların yapılarına göre bu konumlar değişse de, tema yapımcıları menü ekleme ve konumları hakkında da kullanıcılarına yardımcı olmaktadır.
WordPress Kategori ve Etiket Dönüştürücü
Eğer web sitenizde, yüklü miktarda etiketiniz var ve bunları kategori olarak kullanmak istiyorsanız, WordPress’in çekirdek özelliği olarak gelen “Kategori ve Etiket Dönüştürücü” aracını kullanmalısınız. Binlerce etiketinizi tek tıkla kategoriye çevirebileceğiniz bu araç ile zamandan kazanabilirsiniz.
Web Site Kalitesi İçin Düzgün Kategori Yapılandırması
Web tasarım bakımından bir web sitesi ne kadar düzgün ve kaliteli olursa olsun, kullanıcı deneyimi bakımından kategorik düzenleme yanlış yapılandırıldıysa, web sitesinin başarılı olma ihtimali sıfırdır. Hem kullanıcı deneyimi hem de seo açısından kategorilerin önemi çok büyüktür. Sayfa oturum süreleri ile direkt olarak ilişkisi olan kategori düzeni, özellikle e-ticaret sitelerinin başarısını etkileyebilmektedir.
E-ticaret siteleri gibi ürün odaklı web sitelerinde, kategorilerin kullanışlı olması çok önemlidir. Müşterilerinizin web site içindeki ürünlerinizi doğru bir şekilde bulabilmesi için, düzgün yapılandırılmış kategorilere ihtiyacınız olabilir. Bu sebeple, bir web sitesi düşünüyor ve kategoriler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız, kaliteli bir web sitesi için kategori neden önemlidir? Başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Netice Olarak
WordPress, kategori konusunda, en detaylı şekilde çalışılabilen içerik yönetim sistemlerinden biridir. Yeni başlayan kullanıcılar için biraz karışık görünse de kullandıkça alışılabilecek yapı da olan WordPress yönetim paneli ile kategoriler konusunda çok esnek çalışmalar yapabilirsiniz. Özellikle menü ekleme konusunda WordPress’in esnek çalışma koşulları, istenen kategorinin sürükle-bırak aracı ile oluşturulmasını, çok kısa çalışma süreleri ile sağlamaktadır.
WordPress ile e-ticaret sitesi kurmak ve kategorik düzenleme yapmak da diğer içerik yönetim sistemlerinden daha basittir. Özellikle Yoast seo eklentisi ile seo bakımından daha güçlü kategoriler elde edebilir, kategorilerinizin arama motoru sonuçlarında daha başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.