Cms Nedir? En Popüler ve Kaliteli Cms Hangisidir?

Cms Nedir? En Popüler ve Kaliteli Cms Hangisidir?

Cms Nedir?

İngilizce açılımı, Content Management System olan Cms’nin Türkçe anlamı İçerik Yönetim Sistemi demektir. Web sitesi açmak isteyenler için ücretsiz olan bu sistemler, çok fazla yazılım bilgisi gerektirmeyen, hazır kurulu şekilde gelir ve tema ve de eklentiler ile geliştirilebilir. Cms sistemlerinin en iyi yanı, kullanıcıların kendi özelinde geliştirme yapabilmeleridir. Hatta bu sistemler açık kaynak kodlu olduğundan dolayı, yazılımsal olarak da istenilen değişimler yapılabilmektedir.

Cms Nedir? En Popüler ve Kaliteli Cms Hangisidir?

Cms (İçerik Yönetim Sistemleri) Neyi Amaçlar?

Web’de yayında olan ve milyonlarca web sitesine altyapı görevi gören onlarca Cms bulunmaktadır. Bu sistemlerin genel amacı, en kaliteli ve kolay kullanıcı deneyimini sağlamaktır. Ayrıca, yönetim paneli bakımından en kolay ve kullanışlı olan Cms’lerde, haliyle en çok kullanılan Cms’lerdir.

İçerik yönetim sistemleri, yapıları bakımı ile çok gelişmiş bir altyapıya sahiptirler. Ayrıca, geliştiricileri sayesinde devamlı güncel kalabilen içerik yönetim sistemleri, arama motorlarında da başarı konusunda, diğer yazılımlara göre daha başarılıdırlar.

Herhangi bir Cms ile oluşturulmuş web sitesi ile arama motorlarında üstün başarı elde edebilirsiniz. Çünkü arama motorlarının kriterlerine en uygun altyapı içerik yönetim sistemlerindedir.

Geliştirilebilir altyapıları esnektir ve kullanıcıların, onları en rahat kullanması amaçlanarak geliştirilmeye devam edilmektedir.

Cms’lerin amaçlarından biri de, yalın olarak kurulmuş bir Cms’nin tema ve eklenti ihtiyacı devamlı olarak süre gelecek ve bundan para kazananlar için dev bir kazanç kapısı oluşacaktır. Zira öyledir de. Cms ile hazırlanmış web siteleri için sayısız eklenti ve tema üretilmiş ve de üretilmeye devam edilmektedir. Bu tema ve eklentiler, geliştiricileri tarafından lisanslı olarak satılmakta ve birçok geliştirici, sattığı yazılımın arkasında durarak ömür boyu destek garantisi vermektedir.

Bu gibi özellikleri ile vazgeçilmez olan içerik yönetim sistemlerinin kullanımı her geçen gün artmakta ve yayılmaktadır.

Cms İçerik Yönetim Sistemleri Güvenli mi?

Ücretsiz dağıtılması ve açık kaynak kodlu olması, kullanıcıları daima korkutan bu sistemler, düşünüldüğü gibi güvensiz değillerdir. Özellikle devamlı güncellenmeleri, saldırılara karşı daha aktif korunmalarını sağlar. Tabi sistemi güncellemek önemlidir. Güncellenmemiş bir Cms, her daim saldırıya açıktır ve dikkatli olunmalıdır.

Büyük kurumsal firmaların bile tercih ettikleri Cms’ler, artık oldukça güvenli.

Fakat bazı durumlarda saldırılara açık hale gelebiliyorlar. Bu durumlardan en önemlisi ise, lisanssız tema ve eklentilerdir. Bu tip tema ve eklentiler içerisine kötü niyetli kişilerce gizlenerek yerleştirilmiş kod parçacıkları ile web siteniz çok basit bir şekilde ele geçirilebilir. Bu yüzden, tema ve eklenti konusunda devamlı lisanslı kullanmak gerekli ve gerekli güncellemeleri yapımcıları tarafından yapılmalıdır.

Bunların dışında, yönetici paneli giriş bilgileri de oldukça önemlidir. Zira Cms sistemleri, kullanıcı panelleri eklenmiş ve gelişmiş web siteleridir. Bu yönetim panelleri eğer iyi korunmazlarsa, saldırganlar buralardan da giriş yaparak, web sitenize zarar verebilirler. Bu sebepten, kullanıcı adı ve şifrenin eşsiz ve oldukça kuvvetli olması sizin yararınızadır.

Cms Kullanarak Ne Gibi Çalışmalar Yapabilirsiniz?

Kurumsal web siteler, bloglar, fotoğraf blogları, e-ticaret siteleri, sosyal web siteleri ve aklınıza gelebilecek web üzerindeki her şey. İçerik yönetim sistemleri o kadar esnektir ki, ekleyeceğiniz birkaç eklenti ile devasa bir e-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz. Hem de dakikalar içerisinde.

Kurumsal bir web site hayal ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Herhangi bir Cms ile mükemmel bir kurumsal web site oluşturabilir ve yayına alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bir hosting kiralamak ve sonrasında istediğiniz içerik yönetim sistemini içerisine kurarak çalışmaya başlamak.

Kurumsal web siteleri için en iyi cms seçeneği WordPress’dir. Zira WordPress kolay yönetici paneli ve binlerce tema seçeneği ile kullanıcı dostudur. Yazımızın devamında WordPress hakkında daha detaylı bilgiler vereceğiz.

Cms’ler Tamamen Ücretsizdir

Herhangi bir Cms ile bir web sitesi kurmak ücretsizdir. Aynı zamanda yapacağınız web tasarım aşamaları içinde kimseye para ödemek zorunda kalmazsınız. İsterseniz sıfırdan, ücretsiz bir tema ile başlayabilir ve temanızı kendi imkanlarınız ile geliştirerek web’de başarılı olmayı hedefleyebilirsiniz.

İçerik yönetim sistemleri için hiçbir kuruluşa veya birime para ödemek zorunda da olmazsınız. Yazılım güncellemeleri için de para ödemek zorunda değilsiniz. Kısacası, web sitenize ekleyeceğiniz özel tema ve eklentiler ve de işçilikler haricinde, Cms’ler tamamen ücretsizdir ve hayat boyu da sizden para talebinde bulunulmaz.

Cms’lerin tamamen ücretsiz olmaları, kuşkusuz onların en çekici yönleridir. Fakat onların bir diğer çekici yönleri, arama motorları tarafından çok sevilmeleridir. Web’de yeniyseniz ve bu yazı ile karşılaştıysanız, muhtemelen bir Cms ile yola çıkmaya ikna olmuşsunuzdur ama yazımız devam ediyor ve bundan sonraki detaylar sizin için daha önemli olabilir.

Neden Bir Cms Kullanmalısınız?

Ücretsiz olduklarından ve hayat boyu ücretsiz kullanabileceğinizden bahsettik. Tabi cms’ler adına bu sadece bir özellik. Bundan başka, cms’lerin kullanılması için daha farklı özelliklerde var. Mesela içerik yönetim sistemlerinde güncelleme derdiniz asla olmaz. Zira sizin yerinize, merkezi olarak işin uzmanı binlerce geliştirici sistemi en baştan, teknolojik hale getirir ve her defasında size bunu ücretsiz olarak sunar. Siz ise yönetim paneliniz aracılığı ile bu güncellemeleri tek tıkla alabilir ve web sitenizi son sürüme yükseltebilirsiniz.

Tabi bazı cms güncellemeleri büyük olmakta ve sistemde eğer fazladan tema veya eklenti var ise sorunlar çıkartabilmektedir. Bu gibi durumlarda, web sitenizin tam yedeğini almalı ve güncelleme işlemlerini öyle yapmalısınız.

Genel anlamda cms güncellemesi basittir ama dediğimiz gibi eklenti ve tema kullanımınıza bağlı olarak bu güncellemeleri dikkatli yapmalı veya uzmanına yaptırmalısınız.

Cms kullanmanız için bir diğer sebep ise çok hızlı bir şekilde geliştirilebilir olmasıdır. Neredeyse bütün cms’ler birkaç dakikada eklentiler ve modüller eklenerek istenen özelliklere yükseltilebilir. Bu inanılmaz hızları sayesinde, özellikle e-ticaret yapan işletmeler için Cms sistemleri bulunmaz yapılardır.

Küçük veya orta boyutlu işletmeler için de içerik yönetim sistemleri oldukça masrafsız ve eğer geliştirilecekse düşük masraflı sistemlerdir. Birkaç eklenti ve tema sayesinde, bir içerik yönetim sistemi, son sistem bir web sitesine dönüşebilir ve kullanıcı deneyimi açısından oldukça verim sağlar.

Kullanıcı deneyimi konusu bir web sitesi için çok önemlidir. Teknolojinin ilerlemesi ve cihazların değişmesi ile mobil cihaz kullanımı daha fazla atmıştır. İçerik yönetim sistemlerini tercih etmeniz için bir sebep daha. İçerik yönetim sistemleri, yapıları gereği, mobil cihazlar üretilmeye başlandığından beri responsive olarak yayın yapmaktadır. Yani hangi içerik yönetim sistemini kullanırsanız kullanın, cihaz uyum problemi ile karşılaşmaz ve seçtiğiniz tema veya diğer adıyla şablona göre de kullanıcı deneyimini istediğiniz yönde artırabilirsiniz.

Cms’ler için kullanıcı deneyimi çok basittir. Kullanıcı deneyimi açısından kaliteli bir tema seçtiyseniz ve bu tema tüm cihazlar üzerinde mükemmel çalışıyor, hızlı ve kullanıcı açısından şık ve de hızlıysa, başarılı olmanız için çok yol kat etmişsiniz demektir.

Zira kullanıcı deneyimi seo başarısı ile ilişkilidir ve kullanıcılar açısından kullanması basit ve hızlı web siteleri, arama motorlarında seo performansı açısından daha başarılı olurlar.

En Ünlü ve Çok Kullanılan Cms

Yazımızda sizin için en çok kullanılan 3 içerik yönetim sistemini seçtik. Bu sistemler kullandıkları teknolojiler ile internette başarılı olmuş birçok web sitesinin altyapısını oluşturmaktadır. Güvenlikleri, esneklikleri ve de kolay kullanımları ile bu içerik yönetim sistemleri ile kurulan web siteleri hem seo açısından başarılı olmaktadır hem de güvenli bir web deneyimi sunmaktadır.

1-WordPress

WordPress

WordPress, içerik yönetim sistemleri içerisinde en geniş tema ve eklenti kütüphanesine sahip sistemdir. Yani bir WordPress web sitesi ile istediğiniz her sektör veya alan için bir web sitesi tasarlayabilir aynı gün yayına alabilirsiniz. WordPress’in o kadar çok eklentisi vardır ki, hayal edebildiğinizin ötesinde geliştirmeler yapabilirsiniz ve bunların birçoğuna ücretsiz ulaşmanız hem de yönetici panelinden tüm işlemleri gerçekleştirmeniz mümkündür.

WordPress kullanmak için yazılım bilginizin olmasına gerek yoktur. Kurulumunda bile WordPress kurulum aracı olan bir hosting hesabıyla sadece bir iki dakika da tüm işlemler halledilebilir.

WordPress’i bu kadar güçlü kılan kuşkusuz onun için tasarlanan eklentilerdir. O kadar güçlü eklentilere sahiptir ki, örneğin Yoast Seo eklentisi ile arama motorlarında, mükemmel başarılara imza atabilirsiniz. Tabi bu başarılarınız içeriklerinizin kalitesi ile de doğru orantılıdır.

WordPress kullanmak için sebep çok fazla. Kullanmaya başlamak ise çok basit. Resmi web sitesinden dosyalarını herhangi bir hosting hesabına yükleyebilir ve kurulum işlemlerinden sonra çalışmaya başlayabilirsiniz.

2-Joomla

Joomla

Joomla da en az WordPress kadar kullanışlı, kurulu basit ve güvenli bir teknolojiye sahiptir. Özellikle Türkçe dil desteği olması ve yönetici panelinin detaylı ama bir o kadar da kullanıcı dostu olması, Joomla’nın da ne derece iyi bir içerik yönetim sistemi olduğunun kanıtıdır.

Joomla da geliştirilmek için tema ve eklentiler ile zenginleştirilebilen bir Cms’dir. Zira WordPress kadar olmasa da, zengin bir tema ve eklenti kütüphanesine sahiptir diyebiliriz. Fakat Joomla ne olursa olsun bir WordPress kullanıcı başarısına sahip değildir ve WordPress kadar basit kullanımlı değildir. Örneğin bir eklentiye ihtiyaç duyduğunuzda, bazı durumlarda yazılım bilgisine sahip olmanız gerekir. Tema ve eklentilerin uygulanması esnasında, WordPress kadar pratik değildir. Ayrıca Joomla ile sistem güncellemesi yapmak da acemi işi değildir.

Joomla genel itibari ile çok kaliteli bir altyapıya sahiptir. Örneğin aynı anda binlerce kullanıcıyı kaldırabilecek güce sahiptir. Joomla’nın bu güçlü özelliği, onun daha çok kurumsal firmalar tarafından kullanılmasına sebep olmuştur.

Son yıllarda birçok kullanıcı güvenlik açıkları yüzünden WordPress’e geçmeyi tercih etmiş olsalar da, genel itibari ile Joomla da güncellendiği sürece güvenli bir yazılımdır.

Joomla tamamen ücretsizdir. Yani resmi web sitesinden indirebilir ve istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Ayrıca ömür boyu lisanssızdır ve sizden gelecekte, Joomla kullandığınız için kimse para istemeyecektir. Açık kaynak kodlu olduğundan, yazılım üzerinde istenen değişiklikler yapılabilir. Fakat bu değişiklikler ilk yapılacak Joomla güncellemesi ile kaybolur.

Joomla’yı da geliştiren, WordPress gibi binlerce geliştirici vardır ve bu geliştiriciler, Joomla’yı daha kullanılabilir bir sistem yapmak için devamlı çalışmaktadırlar. Kısacası Joomla kullanmanız için hiçbir engel yoktur ve dünyanın en gelişmiş içerik yönetim sistemlerinden biridir.

3-Drupal

Drupal

Drupal da klasik içerik yönetim sistemleri ile aynı mantıkta çalışmaktadır. Tema ve eklentiler ile geliştirilebilir yapısı, onu rakipleri ile boy ölçüşebilir seviyeye getirmektedir.

Drupal da oldukça güvenli bir altyapıya sahiptir. Zira bu güvenliği devamlı güncel olmasından gelmektedir. Eğer bir web siteniz var ve Drupal ile oluşturduysanız, devamlı güncelleme yapmanız durumunda korkacak herhangi bir durum olmamalıdır. Yönetim paneli bilgilerinizin eşssiz olduğundan emin olduğunuz sürece ve hosting bilgilerinizin de aynı şekilde güvenli olduğundan eminseniz, çalışmaya tam gaz devam edebilir ve güzel işler çıkartarak web’de başarılı olabilirsiniz.

Drupal Türkçe desteği ve kullanıcı paneli ile oldukça kullanışlıdır. Drupal kullanan web site yöneticilerinin geri bildirimleri genellikle Drupal’ın basit bir kullanımı olduğu yönündedir. Drupal’ın da kendine özel bir eklenti ve tema kütüphanesi vardır. Bu yazılımların kurulumları yönetici panelinden yapılabilmektedir ve birçoğu WordPress’de olduğu gibi ücretsizdir.

İnternette birçok kurumsal firma Drupal ile yoluna halen devam etmektedir. Bu, Drupal’ın ne kadar gelişmiş bir sistem olduğunu devamında da geliştirildiğini gösteren bir emaredir. Drupal yapı itibari ile rakipleri ile yarışır derecede hızlı bir Cms olduğundan da tercih sebebi olmaktadır. WordPress’in bir dönemler yavaşlık problemleri ile eleştirildiği süreçlerde, Joomla ve Drupal kullanımı oldukça fazla artmıştır. Ama istatistikler, WordPress’in yavaşlık sorununu çözdüğü tarihten bu yana hala yükselişte olduğunu bizlere göstermektedir.

Sizin İçin Hangi Cms Uygun?

Dünyanın en gelişmiş bu 3 içerik yönetim sistemi içerisinden hangisini seçeceğinize karar veremediniz mi?

Kuşkusuz bu kararsızlığa kapılmış olmanız normaldir. Zira hepsi birbirinden kaliteli ve güvenli altyapılara sahip Cms sistemleri. Fakat içlerinden tabii ki bir tanesi en iyisi ve tavsiyemiz şüphesiz o olacak.

WordPress’e yaklaşan bu iki büyük rakibi alanlarında üstün olsalar da, özellikle WordPress’in popülerliği noktasında, Joomla ve Drupal geride kalmaktadır. WordPress’in sahip olduğu popülerlik her alanda, onu kullananların işlerinin kolaylaşması anlamına gelmektedir. Örneğin, yukarıda da belirttiğimiz gibi, WordPress’in tema ve eklentileri tüm rakiplerinden daha fazladır ve seçim şansı daha çoktur. Bu bile, WordPress Cms seçmek için geçerli bir sebeptir.

Joomla ve Drupal geliştirici az olduğundan, bu Cms sistemlerini kullanmak gelecekte kullanıcıları zora sokabilir ama WordPress geliştiricisi daha fazla olduğundan her daim WordPress desteği almanız mümkündür.

Netice Olarak

Cms (İçerik Yönetim Sistemleri) içerisinde en kullanışlı, en poüler ve en çok seçim şansı olan WordPress’dir. WordPress ile yola çıktığınızda yavaşlama gibi bir sorununuz olmaz. Çünkü tüm sorunlar tema veya eklentilerle olmazsa geliştiricilerle çözülebilmektedir. Bu konuların hepsinde rakiplerine uzak ara fark atan WordPress bizim açımızdan ilk tercih edilmesi gereken Cms’dir.

Siz de WordPress ile bir web sitesi kurabilir ve birkaç saat içerisinde işletmeniz için ideal bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Eğer WordPress destek hattı ile irtibata geçerseniz, yazılım uzmanlarımız size özel WordPress desteği verebilir ve tecrübelerini paylaşabilirler.

Yorum Yap
0 Yorum yapan