Google Etiket Yöneticisi Nedir? Neden Kullanmalısınız?

Google Etiket Yöneticisi Nedir? Neden Kullanmalısınız?

Google Etiket Yöneticisi (Google Tag Manager)

Teknoloji devi Google’ın ücretsiz hizmetlerinden biri olan Google etiket yöneticisi, mantık olarak, web sitelerine eklenecek tüm kod veya etiketlerin tek bir yerden yönetilmesini sağlayan, çok basit kullanımlı bir araçtır. Yazılım tecrübesi olmayan kullanıcılar için mükemmel bir çözümdür. Bir kez kurulur ve sonrasında, web site yöneticisi veya sahibi, web sitesine istediği izleme kodu veya etiketini, bu araç üzerinden ekleyebilir, çıkartabilir ve güncelleyebilir.

İzleme kodları veya etiketler ya da javascript kodları bazı durumlarda web sitelerimize eklememiz ve kullanacağımız araçları kurmamız gerekir. Bu araçların sayısı arttığında, eklenen kod veya etiket parçaları da web sitelerimizde karışıklıklara sebep olur. Hatta güncellemeler bile bu kod veya etiketlerin değişmesine, silinmesine veya zarar görmesine neden olabilir.

Şimdi düşünün, web sitenizi izlediğiniz 5 adet aracınız var ve hepsinin web sitenizin kaynak kodlarında etiketleri veya kod parçacıkları var. Bu kod parçacıklarının güncellenmesi gerekiyor ya da web siteniz güncellenecek. Sorunu çözmek çok uzun sürerdi değil mi?

İşte Google Tag Manager bu sorunun çözümü için geliştirildi. Tüm kod parçacıklarını tek bir yerden idare etmenizi sağlayan ve bunu yazılım bilgisi gerektirmeden yapan Google etiket yöneticisini, yazımızın devamında daha da derinlemesine tanımaya çalışalım.

Google Etiket Yöneticisi Nedir? Neden Kullanmalısınız?

Google Etiket Yöneticisi Kullanımı

Google’ın ücretsiz ve mükemmel bu aracını kullanabilmeniz için hiçbir şart yoktur. Sadece bir Gmail hesabınızın olması ve aktif olması yeterlidir. Google etiket yöneticisi web sayfasını ziyaret ettiğinizde sizden projenizin adını sorar ve sonrasındaki bilgiler de oldukça basittir. Basit bir sosyal medya hesabı açmak kadar rahat üye olabilirsiniz.

Sonrasında panel sizi otomatik olarak web kod ve etiket ekleyeceğiniz sayfaya yönlendirir. İşte hepsi bu.

Google etiket yöneticisi ana sayfa görünümü. Google tag manager ile onlarca web sitesine eklenmesi gereken kod parçacıklarını bu basit panelden eklemeniz ve çıkarmanız mümkündür.

Artık kod ve etiket parçacıklarını, Google etiket yöneticisine tanıttığınız web siteniz üzerine ekleyebilirsiniz. Tabi bunun için Google tag manager’ın size vermiş olduğu kod parçasını web sitenize ilgili yere eklemelisiniz. Bu ilk yazılım bilgisi gerektiren işlem sonrasında, bir daha asla böyle bir durumla karşılaşmayacağınızın garantisini verebiliriz.

Zira bundan sonraki tüm etiket ve kod parçalarını, Google tag manager üzerinden web sitenize ekleyeceksiniz.

Google Etiket Yöneticisi Bir Alet Çantasıdır

Adwords, Analytics, Google Search Console ve diğer tüm izleme veya geliştirme araçlarını birer alet olarak varsayın. Google etiket yöneticisini de bir alet çantası. İşte en basit anlatım bu olurdu. Tüm aletlerinizi tek bir yerde topladığınızda, hem karışıklıklardan kurtulursunuz, hem de zaman kaybından.

Sadece Google’ın web siteme izleme için geliştirdiği onlarca araç olduğunu biliyoruz. Bu araçların hepsini illa ki tüm web siteleri veya e-ticaret siteleri kullanmıyor ama bazı durumlarda kullananlarda çıkabiliyor. Özellikle e-ticaret siteleri, müşteri dönüşümleri, reklam gelir veya giderleri ya da istatistiklerini çok detaylı bir şekilde izlemek isteyebilirler. İşte tüm bu araçların ortak bir yerde toplanabildiği harika bir araçla çalışmaya hemen başlamalısınız.

Bu ihtiyaç çoktandır vardı ve web sitesi yöneticileri, özellikle izleme kodları ve etiketleri açısından oldukça rahatsızdı. Çünkü bu kodları web sitelerine eklemek ne de olsa yazılım bilgisi gerektiriyordu ve her aracın çalıştırılabilmesi için geliştirici ile irtibata geçip, yazılıma müdahale edilmesi isteniyordu.

Google tag manager ile %600’ün üzerinde bir kullanıcı deneyimi elde eden Google, web site yöneticilerinin bu derdini tek bir araçla ve çok basit bir şekilde çözmüş oldu.

Geliştiricilerden bağımsız olarak, yazılım bilgisi olsun veya olmasın, bir web sitesi yöneticisi artık en karışık kod veya etiketleri sitesine birkaç saniyede ekleyebilecek. Hem de web sitesinin kaynak kodlarına dalıp “nereye ekleyeceğim acaba?” diye sormadan.

Web sitesi kaynak kodlarına, herhangi bir izleme kodu veya etikete eklemek isterken kodları silen veya değiştiren sonrasında da web sitesine büyük zararlar verebilen kullanıcılar biliyoruz, geçmişte gördük.

İşte tüm bu aksi durumların önüne Google etiket yöneticisi ile geçmek artık mümkün.

Google Etiket Yöneticisi İle Gelen Hız

Hız artık web siteleri için hayati bir mesele. Özellikle mobil cihazların üretilmesinden sonra, web sitelerinin mobil cihazlara karşı savaşı çok çetin. Bir web siteniz veya e-ticaret siteniz varsa ve yavaşsa, şimdiden uyarmalıyız, onu en hızlı haline getirmek için elinizden geleni yapmalısınız. Bunu en basit olarak yine Google’ın ücretsiz bir aracı ile yapmanız mümkün. Google PageSpeed Insights ile web sitenizi hızlandırın ve bunu çok basit bir şekilde yapın.

Web siteleri geliştirme esnasında, aslında tüm tarayıcı veya cihazlara uygun bir şekilde üretilir.

Buna bir örnekle devam edelim. Mesela WordPress.

Dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olan WordPress ile bir web sitesi oluşturduğunuzda her şey ilk başlarda güzeldir. Fakat web sitenize bir tema ve değişik eklentiler eklemeye başladığınızda işler biraz değişmeye başlar. Çünkü eklediğiniz her eklenti veya tema bir kod demektir ve iyi optimize edilmemişlerse ve siz sayılarını çok abartmışsanız, bu web sitenizin yavaşlamasına neden olacaktır. Web tasarım aşamalarında en çok dikkat edilen hususlardan biri, web sitelerinin hızıdır. Ne kadar sade kod içeriğine sahip bir web siteniz varsa, o kadar hızlı bir web siteniz var demektir.

Kısacası Google etiket yöneticisi ile hızdan da kazanıyorsunuz. Google’ın olsun veya olmasın, onlarca izleme aracının kod parçacığını web sitenize eklediğinizde, bu kod parçacıkları web sitenizin açılma ve yüklenme hızlarını etkiler.

WordPress örneğindeki gibi, ne kadar ekleme kod parçacığı, web site hızında o kadar düşüş yaşamak demektir.

Kim web sitesinin yavaş olmasını ister ki?

Google etiket yöneticisi ile çalışmaya başlamanız için web site hızı ile sizin için yeterli bir sebeptir. Zira hız demek, internette artık başarı demektir. Örneğin, hızlı olmayan web siteler, asla seo başarısı elde edemezler ve bu gelecekte bu web sitelerine eksi kazanç olarak geri döner. Müşteri kaybı, ziyaretçi kaybı, satış kaybı ve onlarca başka kayıplar.

Google Etiket Yöneticisi İle Çoklu Web Site Yönetimi

Birden fazla web siteniz veya e-ticaret siteniz olabilir. İşte bu durumlarda da Google etiket yöneticisi mükemmel bir çözüm olur. Tüm web sitelerinizi aynı yerden yönetmek ve kod parçacıkları konusunda değişim yapacağınızda sadece dakikalar içerisinde bunu yapabilmek, işletmenizin üzerinden büyük bir iş yükünü kaldıracaktır.

Google Etiket Yöneticisi Güvenlidir

Web sitenize eklediğiniz her kod parçacığı bir risktir. Google, Yandex, Facebook gibi büyük platformların kod parçacıklarından asla zarar gelmez, bundan eminiz fakat bazı durumlarda daha küçük çaplı araçlar üreten firmaların kodlarını web sitelerimize eklememiz gerekebilir.

Bu kodların zararlı olup olmadığını, web sitemizi veya e-ticaret sitemizi ele geçirebilir olup olmadığını bilmemiz, yazılım bilgimiz yoksa zordur.

İşte Google tag manager bu durumda da en iyi araçlardan biridir. Bir kod parçacığının zararlı olup olmadığını size anlık olarak belirtir ve kullanmamanız açısından bir uyarı verir.

İnternette her firma profesyonel çalışmak ister ve Google etiket yöneticisi, bir işletmenin, web’de daha profesyonel çalışmasının ilk adımlarından biridir. Google’ın bütün servisleri kullanıcı deneyimini artırmayı amaçlar ve Google etiket yöneticisi de aynı mantık için üretilmiştir.

Netice Olarak

Web site veya web sitelerinize ekleyeceğiniz kod parçacıklarını tek bir panel üzerinden yönetmenizi sağlayan Google etiket yöneticisi kullanımı işletmeniz için çok önemli. Yazılım geliştiricinizle son bir kez daha bu kod parçacıkları ve etiketlerle ilgili düzenleme yapmasını ve hepsini Google etiket yöneticisi çatısı altında toplamasını isteyerek, artık düzensizlikten kurtulabilişiniz. Mikro kayıplarda olsa, web sitenizin hızlı olmasını engelleyen bu kod parçacıklarından hemen kurtulmalısınız.

Yazılım geliştirme konusunda desteğe ihtiyacınız varsa ve kurumsal destek almak istiyorsanız, YcrSOFT yazılım geliştirme ekibi ile görüşebilir ve hemen destek almaya başlayabilirsiniz.

Yorum Yap
0 Yorum yapan