Plesk İp Engelleme Neden Olur? Nereden Çözülür?

Plesk İp Engelleme Neden Olur? Nereden Çözülür?

Plesk’in güvenlik duvarından sadece bir özellik olan otomatik ip engellemesi hayati öneme sahip, oldukça iyi çalışan bir sistemdir. Bu ip engellemesine birçok sebepten ötürü maruz kalınabilir. Eğer bir hosting veya reseller hosting kullanıyorsanız, bu ip engellemesini sizin kaldırmanız mümkün değildir. Sorunu hosting firmanıza iletmeniz gerekecektir. Plesk ip engelleme çözümü basit olsa da, çözene kadar ki süreç biraz can sıkıcı olabilir.

Plesk İp Engelleme Nasıl Olur?

Plesk web hosting panel kullanan sunucuların hepsinde bulunan bu özellik sayesinde, tehdit algılanan ip’ler güvenlik duvarı tarafından anlık engellenir. Bir daha da, Plesk panelden bu ip adreslerinin yasakları kaldırılmadan, sunucudaki herhangi bir hizmetten yararlanmaları söz konusu olamaz.

Güvenlik adına oldukça kullanışlı, insana gerçekten güven veren bir uygulama olmasına karşın, bazı durumlarda kullanıcıları zora sokabiliyor. Özellikle de Outlook e-posta kurulumu sırasında ya da limit dışı gönderilmeye çalışılan e-postalarda bu güvenlik duvarına takılmak mümkün olabiliyor. Tabi her kullanıcının Plesk panelde böyle bir özellik olduğundan haberi olmayacağından, kullanıcılar durumu fark edene kadar sıkıntı yaşayabiliyorlar.

Hosting firmalarının da bu süreçte, müşterilerinin sıkıntısını anlayabilmeleri zor oluyor. Zira, kullanıcılar eğer “ben e-posta gönderemiyorum” şikayeti ile hosting firmasına başvururlarsa, sıkıntının nereden kaynaklandığını bulmak oldukça uzun sürebiliyor.

Bu gibi durumlarda, hosting hizmeti alınan firma yetkililerine, son yapılan işlemler harfiyen anlatılmalıdır. Eğer son yapılan işlemler anlatılırsa, Plesk panelin ip engelleme duvarına takıldıkları kolayca anlaşılabilir. Fakat e-posta sayısı fazla olan firmalarda her kişiye bu durumu açıklamak zor olduğundan haliyle bazen bu tip durumlar ile karşılaşmak mümkün olabiliyor.

Plesk İp Engelleme Neden Olur? Nereden Çözülür?

İp Engeli Yememek İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Plesk panel güvenlik duvarı sadece tehdit algıladığı ip adreslerini engellemekle programlandırılmıştır. Yani siz mevcut ip adresinde herhangi bir tehdit oluşturmazsanız engellenmeniz mümkün olmayacaktır. Fakat hatalı e-posta gönderimleri gibi ya da Outlook kurulumlarında kullanıcı adı veya şifrelerin defalarca üst üste girildiği durumlar gibi özel olaylarda ip engellemesi ile karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden şifreniz konusunda emin değilseniz, elinizdeki şifre veya kullanıcını adını doğrulamadan, Outlook ayarı yapmaya kalkışmamalısınız.

Bir diğer karşılaşılan problemlerden biri ise, herhangi bir ftp programı ile web sitesine bağlanmak isteyen kullanıcıların yaşadığı problemdir. Burada da kullanıcı adı veya şifreden bir tanesini en az 3 kez yanlış girerseniz, ip engelleme duvarına takılabilirsiniz. Bu yüzden, ftp ile de çalışmaya başlamadan önce, elinizdeki giriş bilgilerinin gerçekten aynı bilgiler mi değil mi, hosting firmanızdan teyit etmenizi öneririz.

En çok rastlanan sıkıntılardan bir diğeri ise, Plesk panele ulaşmaya çalışırken girilen yanlış kullanıcı bilgileridir. Burada da 3 kez hatalı giriş sonrasında ip engelleme ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Plesk İp Engelleme Nasıl Çözülür?

Bir Vps ya da Vds sunucu kullanıyorsanız ve müşterinizin böyle bir sıkıntısı var ise, Plesk panelinizde, Araçlar ve Ayarlar kısmından Güvenli menüsü altındaki İp adresi yasaklaması kısmına girerek, müşterinizin engellenmiş ip adresini bularak, güvenli ip adresleri içerisine eklemeniz gerekmektedir.

Bir sunucunuz yok ve hosting hesabı kullanan bireysel bir kullanıcıysanız, hosting firmanıza durumu ileterek, çözülmesini isteyebilirsiniz. Fakat hosting firmanızın bu durumu çözebilmesi için son yaptığınız işlemleri detaylı olarak anlatmanız gerekmektedir.

Yorum Yap
0 Yorum yapan