WordPress Kullanıcı ve Yazar Hesabı Nasıl Oluşturulur?

WordPress Kullanıcı ve Yazar Hesabı Nasıl Oluşturulur?

WordPress Kullanıcı ve Yazar

Bir haber, blog veya kişisel web siteniz olabilir. Bu web sitesine devamlı içerik giriyor ve web sitenizi arama motorlarında geliştirmeye çalışıyor olabilirsiniz. Fakat bazı durumlarda, web sitelere ek yazarlar ile daha güçlü içerik girişi yapılması gerekebilir. WordPress bunun için seçilebilecek en mükemmel seçimdir. Nedeni ise hem tamamen ücretsiz bir içerik yönetim sistemi olmasıdır, hem de esnek bir yapı da olmasıdır. Bu kılavuzumuzda, WordPress altyapıya sahip bir web sitesi ile nasıl WordPress kullanıcı veya yazar hesapları oluşturabilirsiniz, bunu anlatmaya çalışacağız.

Kılavuzumuza başlamadan önce, eğer çoklu kullanıcı veya yazar ile haber, blog veya inceleme web sitesi oluşturmayı düşünüyorsanız ve yazılım hakkında karar veremiyorsanız, WordPress bu işin en üst noktasındaki seçenektir diyebiliriz. Daima güncel olması, tema ve eklenti kütüphanesinin genişliği ve geliştirici sayısının çokluğu ile asla sıkıntı yaşamayacağınız içerik yönetim sistemlerindendir. Bu tip bir proje için WordPress desteği arıyorsanız, doğru yerdesiniz. YcrSOFT destek ekibi ile WordPress hakkındaki tüm sorularınızı cevaplamanız mümkün.

WordPress Kullanıcı ve Yazar Hesabı Nasıl Oluşturulur?

WordPress Kullanıcılar Özelliği Nedir?

Öncelikle sizlere, WordPress’in kullanıcılar özelliğinden bahsedelim.

WordPress, ilk yaratıldığında bir blog sistemi olarak geliştirildiğinden, kullanıcı özelliği WordPress’de ki en eski özelliklerdendir. Bir WordPress sitesi kurduğunuzda, sitenize sınırsız sayıda kullanıcı ekleyebilirsiniz. Hatta bu kullanıcılara sınırlandırmalar bile getirmeniz mümkündür.

Sınırlandırmalı kullanıcı oluşturma özelliği Joomla ve Drupal’da var hatta daha da gelişmiş diyebiliriz. Fakat internette tartışmasız en çok kullanılan içerik yönetim sistemi WordPress’dir ve sadece bu eksi yönü ile diğer içerik yönetim sistemlerini tercih etmek yanlış olabilir.

Hayalinizde bir blog sitesi var ise ve çoklu olarak kullanıcılara bölecekseniz, WordPress’in temel kullanıcılar özelliği size yetecektir.

WordPress’de temel olarak toplamda 5 farklı kullanıcı oluşturulabilir. Bunlar;

  • Abone
  • İçerik sağlayıcı
  • Yazar
  • Editör
  • Yönetici

WordPress kullanıcı özelliğinde, yukarıdaki saydığımız 5 kullanıcının da yetkileri farklıdır. Örneğin en fazla sınırlama konmuş olan kullanıcı tipi abone’dir. En fazla yetkiye sahip olan ise tabii ki yönetici’dir.

Yazımızın devamında bu 5 kullanıcı tipinin web sitenizde neler yapabileceğini detaylı şekilde anlatacağız fakat WordPress neden böyle bir kullanıcı bölme ve yetkilendirmeye gerek duymuş onu anlatalım.

WordPress Kullanıcı Yetkilerinin Amacı Nedir?

Haber siteniz veya bloğunuzda yazmazını istediğiniz yazarlara, WordPress yönetici panelinize giriş vermeniz gerekir. Bu girişi eğer kısıtlandırmazsanız, tanımadığınız yazar veya kullanıcılar tarafından web siteniz saldırıya uğrayabilir, bilgileri silinebilir ve bunu hangi hesabın yaptığını da bulmanız zor olabilir.

İşte kullanıcı kısıtlandırmalarında WordPress bu güvenliği sağlamayı amaçlamıştır.

WordPress Kullanıcı Hesabı Nasıl Açılır?

Öncelikle açmak istediğiniz kullanıcı hesabını belirlemelisiniz. Yazımızın devamında kullanıcı hesaplarının ne gibi kısıtlamalar aldığına değineceğiz ama şimdiden belirtmeliyiz ki, sadece yazmasını istediğiniz kullanıcılar ile web sitenizde köklü değişiklikler yapmasını istediğiniz kullanıcılara ayrı roller vermek zorundasınız.

Şimdi kısaca bir WordPress kullanıcı hesabı nasıl açılır, buna bakalım.

Öncelikle WordPress kullanıcı hesabı açabilmeniz için yönetim paneline erişmeniz gerekmektedir. Yönetim paneli üzerinden, sol menü de “Kullanıcılar>Yeni ekle” sekmesine tıklıyoruz ve kullanıcı ekleme sayfasına gidiyoruz.

Yeni kullanıcı ekleme sayfası açıldığında, eklemek istediğiniz kullanıcı ile ilgili girilecek bilgileri göreceksiniz.

Bu alanda zorunlu olan sadece kullanıcı adı ve eklenecek kişinin e-posta adresidir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus, kullanıcı adları bir kez atanabilir ve sonrasında değiştirilemez. Bu yüzden, açtığınız kullanıcı için verdiğiniz kullanıcı adını düzgün seçmelisiniz.

WordPress yeni kullanıcı oluşturma

Kullanıcı oluştururken, e-posta ve kullanıcı adı doldurduktan sonra, eğer kullanıcı girişi vereceğiniz kişi sadece içerik sağlayacaksa, “içerik sağlayıcı” rolünü vermelisiniz. Bu seçimi ilerleyen zamanlarda değiştirmeniz mümkün olabilir. Fakat ilk baştan kısıtlama getirmek, özellikle daha önceden tanımadığınız kullanıcılar için çok önemlidir.

WordPress Kullanıcı veya Yazarın Sisteme Dahil Olması

WordPress kullanıcı oluşturma sayfasında, ilgili kişinin e-posta adresini kullanarak bir kullanıcı girişi oluşturduğunuzda, sistem otomatik olarak kişiye bir e-posta gönderecektir. Bu e-posta içeriğinde iki adet link vardır.

  • Şifre sıfırlama
  • Yönetim panel giriş linki

Kullanıcınızın yapması gereken ilk başta parola sıfırlama olacaktır. Gelen uzun linke tıklamalı ve görseldeki gibi parola sıfırlama sayfasına gitmelidir.

WordPress kullanıcı şifre değiştirme ekranı

Bunun sonrasında, belirlenen parola ile kullanıcı, WordPress sisteme e-posta ve belirlediği şifresi ile giriş yapabilir ve içerik oluşturmaya başlayabilir.

WordPress Kullanıcı Rolleri ve Yetkileri

Yukarıda da belirttiğimiz gibi WordPress üzerinde 5 farklı kullanıcı oluşturabilirsiniz. Şimdi gelin kullanıcılara verilen bu yetkiler içerisinde neler var, hangi roldeki kullanıcı hangi yetkilere sahip bunlara bakalım.

1-Abone

Abone rolündeki kullanıcılar, sistemde sadece profil bilgilerini düzenleyebilir. Bunun haricinde sistemde hiçbir özelliğe müdahale edemez, katkıda bulunamaz. Abone kullanıcısının özelliği, web site içeriğinizden devamlı haberdar olmak isteyenlerin sisteme kaydolması ve sizin tarafınızdan kendilerine düzenli e-bülten gönderilmesidir.

2-İçerik Sağlayıcı

İçerik sağlayıcılar, sadece yazı ekleyebilirler. Bu roldeki kullanıcılar, yazıları için ek kategori bile açamazlar. Panelleri abone rolünden sonraki en kısıtlı paneldir.

İçerik sağlayıcılar, kendi yazılarına gelen yorumlara da etkileşimde bulunabilirler. Fakat sitedeki diğer yorumlara müdahale edemezler.

İçerik sağlayıcılar herhangi bir yazı paylaştıklarında, yazıları hemen yayınlanmaz. Yönetici onayına gider ve yönetici kontrolünden geçtikten sonra yayına alınabilir.

Web sitesinde birden fazla yazar çalıştıranlar için en iyi rollerden bir tanesidir. WordPress kullanıcı rolleri içerisinde en düşük yetkilere sahip olsa da, yazı yazmak için yeterlidir.

3-Yazar

Yazar rolünün, içerik sağlayıcı rolünden tek farkı ortam dosyalarını görebilmesidir. Yine bu WordPress kullanıcısı da herhangi bir içerik paylaştığında, yönetici onayına sunulur ve bekletilir.

WordPress’in en iyi çözümlerinden biri olan kullanıcı oluşturma da fark ettiyseniz, her kullanıcının yetkisi artarak devam etmektedir.

4-Editör

Editör rolü, WordPress kullanıcılarının içerisinde yönetici rolünden sonra gelen en yetkili kullanıcı rolüdür. Bu kullanıcı;

  • Tüm yazıları görebilir
  • Yeni yazı ekleyebilir
  • Kategori ekleme ve düzenlemesi yapabilir
  • Etiket ekler ve düzenleme yapabilir
  • Ortam dosyalarına ulaşabilir
  • Web sitesinin sayfalarına ulaşır ve düzenleme yapabilir
  • Yeni sayfa ekleyebilir
  • Yorumlara ulaşabilir, engelleyebilir, silebilir, yorum ekleyebilir
  • Profilini düzenleyebilir

Gördüğünüz gibi, editör rolü verilmiş bir kullanıcı web sitesinde, içeriklerle alakalı neredeyse tüm işlemleri yapabilmektedir. Tabii ki yetkileri bir yönetici hesabı kadar sınırsız değildir.

5-Yönetici

Bir WordPress kullanıcı için yönetici rolü verildiğinde, web siteniz için aslında o kullanıcıya tam yetki vermiş olursunuz.

Web sitenizdeki her içeriğe, sayfaya, yoruma, eklentilere, ayarlara kısacası her şey elinin altında olur ve düzenleme, silme işlemi yapabilir.

Bu yüzden, kullanıcılarınıza özellikle yönetici rolü vermeden önce, WordPress konusunda yetkinliklerine dikkat etmeli, güvenilir kişiler olduklarından emin olmalısınız.

Netice Olarak

WordPress ile herhangi bir blog veya haber sitesini, çoklu kullanıcılar atayarak, zenginleştirebilir ve içerik konusunda ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Web sitelerine girilecek içeriklerin, içerik yazarları tarafından girilmesi, yöneticilerin işlerini kolaylaştırır ve büyük bir iş yükünden kurtarır.

WordPress’in seo başarısı da tüm bu özelliklerle birleşince, çoklu kullanıcı özelliği ile WordPress siteleri kullanmak, gelecek adına işletmenize büyük kazançlar sağlayabilir.

WordPress ile alakalı tüm sorularınız ve destek talepleriniz için WordPress Destek Hattı ile irtibata geçebilir, anlık çözümler bulabilirsiniz.

Yorum Yap
0 Yorum yapan